36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома | блог

36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома

36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома

Нормално е всеки човек да търси спокойствието и много често ние се стремим да го създадем в нашите домове. За да изградите уют у дома е необходима вътрешна нагласа преди всичко. Даваме Ви 36 примера за това как би могло да стане. Но Във вашите ръце е решението за това какво ще изберете и как бихте допълнили този списък. Възползвайте се единствено от онези съвети, които наистина смятате, че ще Ви донесат уюта в дома, който търсите.

 1. Подредете по собствен стил: опитайте да подредите дома си, по начин, че да намирате лесно нещата, които са Ви необходими, всяко нещо да си е „на мястото“. Когато около Вас е подредено и в главата Ви е подредено и това помага на мозъка да е организиран и да може спокойно да функционира. Разхвърляните вещи и предмети държат нащрек мозъка и не му позволяват да се отпусне и да релаксира нормално. А домът е мястото, където търсим и имаме нужда да отпочинем от ежедневните грижи и казуси за разрешаване.
 2. Възпитавайте децата си да се грижат за дома: разбира се, когато се появят децата темата с подредбата на стаите и вещите, става по-неконтрулируема. Децата искат да играят и това е техен приоритет. Обичат да разхвърлят, нямат навика да подреждат след себе си. Ние като родители се налага ежедневно да ги учим на тези полезни за живота навици, но много често попадаме в ситуацията, в която сами се налага да подредим, да оправим предметите, така че да можем да преминаваме лесно в помещенията. Тук можем да добавим и едно изключение, а именно, че децата са малки и докато растат за тях това са нормални неща. Когато е прекалено подредено в един такъв дом, значи има нещо неизвестно за нас и това е по-скоро отклонение от нормалното. Както и по-възрастните обичат да казват: „Едно дете като разхвърля, всичко е наред. Когато не го прави, значи е болно.“ Съветът ни е да ги учите на ред, но не обезателно да се тормозите и Вие самите, когато това не е така. За няколко години те ще са малки. И тогава е по-важно да си играете, да ги прегръщате и прекарвате колкото е възможно повече време с тях.
 3. Не прекалявайте с вещите в дома: опитайте се да не претрупвате с вещи, защото това също по някакъв начин активира рецепторите и затормозява мозъка. Стремете се да направите така, че навсякъде да е леснопроходимо и всичко да е леснодостъпно. Това отново създава едно спокойствие на мозъка и отдалеченост от дразнители, които биха му нарушили спокойствието. Разбира се, има домове, които изглеждат претрупани с вещи и отново човек усеща уют. Такъв пример са рафтовете, претъпкани с книги.
 4. Направете си библиотека. Книгата винаги е внасяла уют в дома. Дори и претъпканите лавици с книги и диваните, отрупани с възглавници се считат за предмети, внасящи повече хармония, ако това е направено по начин, че да съответства на душевното състояние на живущите.
 5. Освободете се от излишни предмети: дали ще сте ги взели преди години, ще са подарени от мили и скъпи хора или ще са спомен от пътуване, всяка вещ носи енергията със себе си и ако в нейно присъствие не се чувствате добре, не е необходимо да се насилвате да го правите. Най-важно е Вие самите да се чувствате добре в дома си, без да се притеснявате дали най-добрият Ви приятел няма да Ви се разсърди, че не сте му поставили вазата във всекидневната Ви. Душевният мир е много важен и всеки човек се стреми да създаде такъв, чрез нещата, които допуска в самия себе си и тези, с кото решава да се съобрази извън него.
 6. Осветлението: светлините оказват влияние на настроението, имат функциите да възбуждат и успокояват мозъка. Подберете такова осветление за дома, което да успокоява и да  отпуска съзнанието и сетивата Ви. Може да добавите на определени места лампи с по-различно осветление, което да пускате от време на време. Добре е да се обърнете към специалист в тази насока, за да се възползвате максимално от въздействието на светлината.
 7. Размествайте предмети и мебели от време на време. Това помага да се разнообразите, по-лесно да се адаптирате към промени в живота Ви, да провокирате намирането на алтернативни решения, които да обогатяват и спомагат за по-добри резултати. Разбира се, не всичко може да се размести, но понякога е нужно нещо малко да се направи без много усилия, което да Ви „отвори“ помещението и да се чувствате по-добре в него.
 8. Поставяйте нещо ново дома си през определен период. Доставете си удоволствието да внесете нещо различно в дома си, което да придаде нов акцент или да допълни уюта, който създавате.
 9. Леки ремонтни дейности: пребоядисването на стая в друг различен цвят, освежаването на тапети, поставянето на нови щори или пердета и др. помагат да се почувствате, като че сте направили нещо ново за дома си и за самите себе си. Този малък акт ще преобрази не само жилището Ви, но и ще Ви накара да изпитате положителни емоции в самите себе си.
 10. Съобразете се със сезона. Поставете допълнителна украса в дома според сезона. Това включва и използването на определена посуда, покривки по масите, кувертюри и всичко друго, което би могло да се обнови сезонно.
 11. Поставете ароматни свещи в помещенията на дома си. Те ще създадат допълнителен аромат, настроение и наслада в дома, по начин, че да допълнят интериора и атмосферата с нотки на различни плодове, цветя и билки. Попитайте ни за аромати като се обадите на 0878 86 03 86.
 12. Цветя: цветята създават настроение, носят живот и пораждат благоприятна и топла атмосфера в дома. Освен саксийни растения, бихте могли да поставяте вази със сезонни цветя, които да допълват интериора и да внасят хармония и въодушевление.
 13. Цветове: използвайте такива цветове в помещенията и коридорите, които пораждат спокойствие и лично Ви карат да се чувствате добре. Може да се допитате до специалист по цветовете или да прочете повече литература за това, но най-вече се оставете на вътрешния Ви глас и това, как лично ще се почувствате Вие и останалите близки, с които съжителствате.
 14. Музикален инструмент: ако сте изпълнител музикант, може да поставите Вашия инструмент – пиано, цигулка и др. като му отредите специален кът в дома.
 15. Музика: освен любими изпълнители и групи, бихте могли да подберете релаксираща музика за духовно успокоение.
 16. Картини: ако сте ценители на изкуството, поставете такива картини по стените, които да Ви вдъхновяват и да Ви карат да мечтаете.
 17. Снимки: не забравяйте да поставите снимки с любимите хора в различни кътчета на дома Ви, да създадете колажи, да изберете красиви рамки, които да съответстват на атмосферата, която създавате.
 18. Пердета: освен щори, винаги може да добавите и пердета, които да придадат повече плътност и задушевност на дома Ви.
 19. Красиви дребни предмети: малки предмети, като камъчета, сувенири и други могат да създадат настроение и определен акцент в дома Ви. Не забравяйте да се съобразите със собствените си възгледи, както и тези на живущите с Вас. Не е необходимо да удовлетворявате желания на другите, а да се почувствате и съобразите със себе си в собствения Ви дом.
 20. Природни елементи: украсявайте дома си с природни елементи. Може да поставите красив букет от есенни листа или житни класове, купчинка от няколко кестена, клонки, предмети от дърво и др.
 21. Плодове: поставете купа със сезонни плодове в трапезарията, кухнята или хола. Това би било чудесен завършек на Вашата сезонна украса.
 22. Курабийки и ядки: може също да добавите на достъпно място купички с домашно приготвени курабийки, бонбони и/или ядки. Внимавайте все пак, ако имате деца, защото въпреки забраните, те се влияят от създадените условия, в които живеят. Не е препоръчително при деца да има лесен достъп до такива храни, по-добре е да акцентирате на купата с плодовете.
 23. Животни: ако сте любители на животните, това не само ще допринесе за уюта в дома Ви, но и за живота Ви като цяло. Тук няма да се впускаме в обяснения как животните влияят благоприятно на стопаните и как трябва да пригодите дома си за животни. Те са нещо, което ще Ви донесе повече радост. Аквариуми с декоративни рибки освен това внасят красота и определен стил в дома. Но трябва да сте наясно с какво се захващате, преди да си вземете какъвто и да е домашен любимец.
 24. Място за себе си: създайте място и/или време, което да отделяте единствено за себе си. Например, четене на книга неделя вечер с вино в ръка, лека нежна музика и запалена ароматна свещ. Направете така, че никой да не Ви безпокои и се насладете на мига спокойствие. Всеки един има нужда от такъв момент. Доставете си това удоволствие, а Вашият личен дом – свят ще Ви зареди с необходимата енергия, която Ви е нужна, за да се справите с предизвикателствата в ежедневието.
 25. Създавайте приятна атмосфера във всеки възможен момент: за да отпускате сетивата си, да се зареждате с положителна емоция, да създавате настроение в себе си и на всички от дома Ви и да подбуждате креативността си.
 26. Отпускащ душ: позволявайте си да си създавате атмосфера, взимайки отпускащ душ, използвайки ароматни масла, създавайки си допълнителна атмосфера в банята, като поставянето на свещи, пускането на лека музика и използването на различни светлини, които да Ви отведат в едно по-спокойно душевно състояние.
 27. Спалня: мястото, където действително се нуждаете от всякакъв вид почивка. Направете я такава, използвайки мебели, цветове, орнаменти, които да Ви спомогнат да почувствате абсолютен релакс и спокойствие, от които се нуждаете, за да се заредите с положителна енергия.
 28. Място на монитори и екрани в помещенията: добре е да прецените много внимателно къде точно ще поставите телевизори и необходимо ли е да имате във всяко едно помещение. Не забравяйте, че екраните Ви отдалечават от хората, с които живеете и разпределяйте така времето си, че да Ви остава достатъчно време за тях и за личните интереси, които имате.
 29. Пъзели: ако сте любители на пъзелите, отделете си кътче, в които да редите, след което може да рамкирате и да поставите на определено място у Вас.
 30. Магнитчета на хладилника: тези макар и малки предмети създават уют, защото много често са спомен от прекарано време с близки хора на хубаво място. Възползвайте се от тяхната магия.
 31. Балкон: може да превърнете балкона си, ако разполагате с такъв, в красиво място с растения, светлини, ароматни свещи и мебели за градина. Вложете Вашата креативност и създайте красива за Вашите възприятия атмосфера.
 32. Изящни сервизи: поставете на видимо място сервизи от чинии и чаши, които да Ви изпълват очите с красота и нежност.
 33. Поставяне на декоративни лампички и/или фенери: освен за коледните празници, може да помислите за целогодишно поставяне на лампички, които да пускате за определени моменти. Фенерите, в които също бихте могли да поставите свещи, придават допълнителна топлина и уют. В Scandles предлагаме серията Sample Candle – 40-грамови ароматни свещи, които може да поставите във фенери или самостоятелно да сложите в различни помещения, да ги наредите по определен начин. Продуктите са създадени с аромати, еквивалентни от серията Scented Candle, които представляват 160 и 210-грамови ароматни свещи. Идеята за създаването на тези малки декоративни кутийки, е възможността да усетите различни аромати преди да изберете коя свещ да поръчате от серията Scented Candle. За повече подробности ни пишете на 0878 86 03 86.
 34. Камина: ако имате възможност и желание, може да построите камина в дома си. Но ако това Ви е невъзможно и нямате желание да се впускате в такива инвестиции, може да го направите чрез екран, прожектиращ горящи дървета и пламъци в камина. Въпреки и по-неестествено, това също би могло да създаде допълнителна топлина в дома и да погали нежно сетивата Ви.
 35. Кухня: мястото, в което приготвяте вкусната храна за хората у дома, има своя аромат и е важно да носи приветливост и специфичен, неподражаем стил в дома Ви. Направете я уютна по Ваш стил, така че когато се храните да изпитвате наслада не само от храната, но и създадената атмосфера в кухнята.
 36. Топли напитки: особено през зимните дни, топлите напитки спомагат за това, да Ви стане по-уютно и приятно у дома. Изберете такива според вкуса си и се насладете на приятната атмосфера.

Не търсете перфектност. Представихме Ви различни варианти, чрез които да създадете повече уют и атмосфера. Подберете своите и добавете такива, чрез които ще се чувствате по-отпочинали и освежени. И не забравяйте, че хората, с които живеем ни създават най-големия уют и хармония в дома.

Ако искате да си доставите стил и лукс с природосъобразни продукти, които да допринесат по приятен и пленителен начин разнообразие, нестандартност, спокойствие и релакс в ежедневието, използвайте ароматни свещи Scandles – създадени да вдъхновяват. Поръчайте или се обадете на 0878 86 03 86.

 
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист заглавие
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 1
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 2
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 3
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 4
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 5
36 начина, с които да придадете повече уют и хармония у дома - чеклист част 6

Keep In Touch

We promise we won’t write to you often